Надявам се да дадеш мнение по хранителния режим и добавките, които съм взимал досега. Аз съм на 31г., 180см. в момента тежа 77-78кг. Тренирам от януари месец 2013г. Преди това имах по скоро слабо телосложение, даже бях започнал да трупам мазнини особено по коремната област, и по лицето си ми личеше. И се получаваше доста смешно, хем кльощав, хем с леко шекмбе ... ужас

Храненето ми в общи линиие е това - закусвам омлет от 5 яйца, слагам и малко чушка и магданоз, редувам тази закуска с овесена питка с мед и плюс плод. За обед пилешко/телешко + зеленчук или ориз, но не много. За вечеря риба/пилешко/телешко плюс зеленчук. Между трите основни хранения имам и 2 междинни, например едно кислео мляко+банан между закуската и обеда и 50гр. ядки или 2 супени лъжици преди лягане. За пиене около 4л. вода , едно кафе сутрин и 1-2 зелени чая през деня, но не вечер.
Добавките, които ми препоръчаха и които съм ползвал са :
Протеин - първо взимах суроватъчен протеин, 30гр. доза преди и доза след тренировка. Но забелзах, че ми образува газове и по препоръка го замених с яйчен протеин. Мисля, че него си го усвоявам по добре.
Аминокиселини - BCAA - сега са много популярни сред фитнес маниаците. 10гр. разтворени в 1,5л вода по време на самата тренировка.
Омега 3 мастни киселини. 4-6гр на ден с хранене.
Комплексни витамини на Now Foods. Сутрин след хранене.
Купувам си ги от голям специализиран магазин. Предимно на Now Foods и Optimum nutrition, две от доста големите и известни фирми. Доколкото съм чел има разлика между ON, което се продава в САЩ и това в Европа. Не знам дали това, което продават в България е същото, което е и в Англия или Германия.
Ще може ли да обясните и за витамините. Защо не трябва да се прекалява с тях? Достатъчно ли си набавяме от плодовете. Аз съм чел, че всъщност от храната се набавят само малка част. Навсякъде по фитнес форуми, а и не само - и по доста здравни портали се препоръчват витамини. Може ли също така да дадете кратко менние за аминокиселините аргинин, л-карнитин, също и за един продукт на Оптимум - ZMA , цинк+магнезии+витамин. За креатина прочетох мненията и препоръките. Не съм ползвал досега. Някоя марка да препоръчате?
Прочетох и пропоръките ви за протеин. Въпросната марка не съм я срещал досега. Все още не знам дали я има в България. Питах в няколко аптеки и ме гледаха като изкопаемо. Като цяло хранителните добавки не ги продават по аптеките в България.
Благодаря предварително.