Подути лимфни възли на шията

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
irina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Подути лимфни възли на шията

Postby irina » Mon Mar 21, 2011 8:22 pm

Здравейте,

преди седмица ми излезе едно малко херпесче от вътрешната страна на устната. След 3 дни се появиха още няколко в устата ми, а след не много време май и по гърлото ми, защото от тогава ме боли. Освен това венците ми също наболяват и кървят, когато си мия зъбите Дискомфорта е много голям и не мога да ям почти нищо заради болката всеки път, когато се опитам да сдъвча нещо и да го преглътна. По тази причина от 3 дни не ям почти нищо през деня, освен чайове и опити с попари и бульони.
Проблемите обаче не останаха само с херпеса в устата ми. В петък усетих, че лимфните ми възли на врата са подути и леко болезнени, започнах да дигам температура, става ми много лошо от време на време и съм много отпаднала ( но това може и да е заради малкото количество храна, което приемам от известно време). За уикенда даже се влоши, защото главоболието ми е вече докато се надигна сутрин от леглото, та докато пак си легна вечерта за да спя, а лимфните възли ги усещам постоянно. Гълтам парацетамоли и аспирини с витамин Ц, но не знам колко са ефективни.
Днес сутринта ходих на лекар. Той изобщо не обърна внимание на херпеса, а веднага ми предписа антибиотик, след като видя колко са ми подути лимфните възли. Според него херпесът е резултат от подутите лимфни възли, а не обратното, въпреки че минаха близо 5 дни след излизането на първия херпес до подуването и главоболието. До колкото аз разбрах херпесът е вирусно заболяване, а антибиотикът е само против бактериални. Казва се Azythromycin 500 mg. и ще гълтам по 1 таблетка още 2 дни.
Какво е Вашето мнение? Трябва ли да се притеснявам, че е нещо сериозно? И каква е според Вас причината за лимфните възли и ужасното главоболие? (Възпаление? - на какво?)

П.С : На 20 години съм, 160см, 48 кг. нямам други заболявания, доколкото знам.

Bulgaricus

Re: Подути лимфни възли на шията

Postby Bulgaricus » Tue Mar 22, 2011 5:38 pm

Здравейте,

разпространяването на херпес се дължи на неговата вирусна инфекция. Вероятно става дума за херпес лабиалис, който обикновенно за две седмици (най-много) трябва да отшуми. Инфекциозна мононуклеоза е друга възможна причина.

Лекарят Ви може да е прав, може и да не е прав. В медицината става дума за вероятности и е трудно да се даде сигурно изказване.

Приеманите от Вас лекарства имат единствено антивъзпалителен характер и би трябвало да дадат на имунната Ви система време, за да се справи с инфекта.

Възможно е подуването на лимфните възли да се дължи на съпътстваща бактериална инфекция, затова Ви е предписан и антибиотик, който трябва да приемате.

Алтернативата би била да се предположи, че цялата Ви инфекция, включително и тази на лимфните Ви възли и на гърлото е вирусна, което би паснало в цялостната, описана от Вас картина с множеството херпеси. При вирусна инфекция се прилага антивирусен препарат, по актуалните схващания в научната сфера става дума за (например) нуклеозиден аналог, като например ацикловир в дозировката му за херпес цостер.

Антибиотикът няма отношение с вирусната инфекция и не и действа. Действието е само срещу нейните странични ефекти, ако те са бактериална инфекция.

В крайна сметка нуклеозидовите амалози имат действие, само ако се приложат достатъчно рано. При Вас е започнато антибиотично лечение и (вече) нямате друг избор, освен да го следвате. Може отново да пишете, дали Ви е помогнало.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

YkRaIn3ca

Postby YkRaIn3ca » Sat Jul 09, 2011 3:32 pm

Във момента и аз имам абсолютно същия проблем самоче аз посетих зъболекара ми а не личния лекар и ми предписа за въпросните ранички да пия "Ровамет" и "Аулин" когато имам по силни болки въпроса ми е през тези 2 седмици със какви храни да се храна понеже немога да дъвча твърда храна и от супичките и киселите млека с които се храня от 4 дена ми е много отпаднало...благодаря ви предварително!

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sat Jul 09, 2011 6:04 pm

Здравейте,

Антибиотикът няма да помогне срещу херпес. Около един час преди и два часа след прием не бива да се приема мляко или млечни продукти.

Аулин е силно болкоуспокоително.

Горното ми мнение няма да повтарям.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”