Лек дискомфорт в гърлото

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
alfabeta
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Лек дискомфорт в гърлото

Postby alfabeta » Sat Mar 19, 2011 8:13 pm

Добър вечер!
На 32 години съм, 170см, 60кг, мъж, клинично здрав (поне няма признак за обратното), непушач, не консумирам алкохол, не ям месо. Спортувам, живея здравословно! Не пия медикаменти, а само витамини, минерали и микроелементи за здраве и тонус. Имам силен имунитет, не боледувам въобще!
Ще се радвам ,ако получа консултация/второ мнение, а проблемът ми е в областта на оториноларингологията.

Кратка предистория:
През 2007 г. се подложих на операция за премахване на мъдрец, долу вдясно. Операцията траеше около 4 часа, с местна анестезия. Поради сложното позициониране на мъдреца, операцията беше доста стресова, а след това дупката , която остана след зъба се изгради с кост и тъкан за около 2 години! Поради травмата от ваденето, получих гранулом на 7-ми зъб, а той зарази 6-ти зъб. Разбира се провел съм съответното лечение, което е доведено до край!

Проблемът, поради който ви пиша е следният:
Ще се опитам да бъда максималко изчерпателен и образен, с цел последваша по-адекватна преценка!
След интервенвенцията при оралния хирург, започнах да усещам един лек, но осезаем дискомфорт в гърлото, който се причиняваше от езика! Забелязах, че брадавиците от дясната част на езика, от страната на оперирания мъдрец, тези който са подредени успоредно в редица по няколко от двата края на езика, тези които се сключват в ъгъл вече на вътре в невидимата част на езика са набъбнали малко повече от тези намиращи се вляво на езика. Именно те при движение на езика се опираха в задната стена на гърлото и създават нещо като усет за чуждо тяло, но не надолу към фарингса и ларингса, а в самото начало на гърлото, там където започва невидимата част езика, точно до самият мъжец или малко след него но надолу, и същевременно м/у двте тонзили. По -скоро го усещам някъде точно под дясната тонзила. Т.е. самия дискомфорт го усещам по-осезаемо от дясната страна на гърлото и се причинява от участъка на езика м/у двете тонзили, точно от дясно разположената редица от брадавици. По скалата от 1 до 10, дискомфорта е 1. но го усещам и дразни. Нямам болки, нямам сърбежи, нямам кашлица, нямам промява в гласа ,не изпитвам труднос при пиене или хранене, нямам секрети, нямам подути лимфи, нищо!

След две години (т.е.2009) , когато оправих пораженията на здравите зъби вследствие от ваденето на мъдреца - посетих УНГ специалист, обясних всичко това, а той ми направи обстоен преглед чрез индиректна ларингоскопия и каза, че нямам абсолютно никакви основания за притеснения, че е видял чисти, бели гласни струни, чисто гърло, без полипи, налепи, никакви обраувания, тумори, рак и каквото и да било. Единствено каза, че имам фарингит.
Обясних му, и че това започнах да го усещам след операцията, както и че по времена на поставяне на упойката, хирурга по невнимание ме ободе с иглата точно там , където започват брадавиците.
Ларингологът ме посъветва да не поддържам гърлото в такава изрядна чистота, да не го промивам и чистя непрекъснато, защото когато е мн чисто, се усещат брадавиците (честно казано има ефект). Това е мнението на лекаря, ако е удобно искам и второ мнение от вас, както и съвет- бил той и чрез методи на природната медицина, спорт, начин на живот и каквото прецените! От последния преглед при УНГ са минали 2 години, но симптомите ми са същите (периодични), без промяна като интензитет, степен, скала и пр. , т.е. чувствам ги така както и в първия ден.

П.П. Дори аз самия, когато хистерясъм си бъркам в гърлото, но единственото ,което усещам и напипвам са тези брадавици, които винаги са с една форма и размер, просто понякога ги усещам пове, друг път не! Искам да ви кажа, че този дискомфорт е периодичен, не го усещам постоянно, но продължава вече 4-5 години. Просто понякога ме обхващат хипохондрични идеи и си въобразявам,че е някакъв тумор, който разсте периодично и така гърлото и мозъка се нагаждат към размера му. Т.е. свикват с него, и като започне пак да расте- те пак го усещат но пък все щях да го напипам или поне лекаря щеше да го види с огледалото. Мисля ,че малко нелепо това което казах но все пак го мисля, надявам се да ме оборите.

Благодаря ви, поздрави!

Bulgaricus

Re: Лек дискомфорт в гърлото

Postby Bulgaricus » Sun Mar 20, 2011 11:33 pm

Здравейте!

Мога да Ви успокоя, че няма никаква вероятност да става дума за раково заболяване.

Всяко раково заболяване, ако не бъде третирало се развива само и единствено в една посока и не изчезва от самосебе си.

"Тумор" е единствено понятие за "уголемяване", "набъбване", което най-често е в следствие на патологично клетъчно делене, т.е. един тумор не винаги е раково заболяване. Ембрионът в утробата на жената по време на бременност е също "тумор", така че това понятие не бива да Ви плаши, но не го намирам за подходящо при Вашите симптоми.

В устата има множество нерви. Ако сметнем и лицево-челюстните нерви, трябва да споменем нервус лингуалис и нервус фациалис. Те имат хиляди малки разклонения и така достигат до всеки милиметър от повърхността на кожата и на лигавиците.

Уви, не при всеки пациент нервите протичат, като на снимката в книгата по анатомия. Когато зъболекарят прави упойка, той пробожда област, в която вероятността да нанесе щети е най-ниска, според това, което е учил. Тази вероятност е най-ниска, но не е изключена напълно.

Възможно е при Вас да е бил прободен по-голям нервен аксон или възел, което не е лекарска грешка и въпреки това да доведе до последици, че даден участък от инервираната повърхност не се инервира, инервира се по заобиколен начин или механизмите на предаване на нервните импулси се преплитат и верните сигнали, достигат до грешния реципиент.

Инервацията има отношение спрямо тонуса на клетките и на съдовете, т.е. увредената инервация може да доведе до Вашите симптоми.

За съжаление на този етап няма нищо, което да може да помогне целево.

Обърнете внимание, че трябва да изключите микотична инфекция и рефлукс, както и алергия, като възможни причинители.

Казвате, че живеете здравословно и че не ядете месо в една друга публикация. Трудно е да живее здравословно човек, ако не яде месо, защото ние сме месоядни бозайници и сме "предвидени" да се храним с месни продукти, дори и в дадени моменти, според сезона те да отсъстват.

Съвременното схващане е, че не бива да се приемат допълнително витамини, освен ако няма проблем в храненето. Това не важи за микроелементите.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

alfabeta

Postby alfabeta » Mon Mar 21, 2011 12:09 am

Добре, значи до колкото разбрах причината да набъбват вкусовите ми брадавици (периодично) се дължи на странична реакция от обождането на езика ми от иглата при поставяне на упойка, така ли? Аз лично също мислех,че това точно е причината, защото напрактика няма др.

Благодаря, поздрави

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Mon Apr 18, 2011 2:38 pm

Да, но няма как да го знаем със сигурност. Остава като "най-вероятна" хипотеза.
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”