киселини и рефлукс
Moderators: Bulgaricus, fotografa
-
- Joined: Sat Oct 09, 2010 10:55 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
киселини и рефлукс
Здравейте! Аз съм на 52 години, 172 см, 62 кг. От 10 години ме лекуват срещу рефлукс, първо с антиацид, след това ранитидин. Постепенно проблемите с преглъщането ми започнаха да се усложняват, появи се доста често оригване и киселини. Преди 5 месеца ми изписаха омепразол, 2 седмици нямах никакви проблеми, след това започнаха страничните ефекти - повишено изпотяване, сухота в гърлото и хранопровода, накъсано дишане, задушаване, пристъпи на страх и хипервентилация, диария. Лекарите не ми вярваха, че причината може да е лекарството и ме съветваха да продължа, но и страничните ефекти продължиха. След 2 месеца спрях лекарството на своя глава и постепенно, след още 2 месеца симптомите започнаха да отшумяват. Допълнителен симптом, който продължава да се проявява, макар и по-рядко, е запушването на носа по време на ядене. Аз от 10 години имах и постоянно течащ нос /проявил се вследствие на прекаран тежък грип/. Като ми се запуши носът, спирам да се храня - защото е невъзможно да преглъщам, храната се качва в носоглътката или имам чувството, че под носа ми или в гърлото ми изведнъж се появява оток, който пречи на храната. Известно време продължих така без лекарства, но с ежедневно появяващи се киселини всеки ден - понякога непоносимо тежки. Специалист уши, нос, гърло ми предписа назонекс спрей за нос и нексиум. Нексиумът предизвика същите странични ефекти и го спрях. Спреят засега действа добре и благодарение на него усещането за "нещо" в носоглътката изчезва. Допълнителна информация: от 17 години имам двустранна струма, за която в началото пих Л-тироксин, който при мен предизвика и досега спохождаща ме мигрена, и след лекарски съвет го спрях. Ежегодно правя кръвни изследвания - всичко е в норма, струмата постепенно расте, но не е за операция. За мигрената при нужда вземам метоклопрамид и парацетамол с кофеин по лекарско предписание. При преглед с бариева каша на 2 пъти преди 6 години и преди 2 месеца лекарите казаха, че нямам рефлукс. Кръвните ми показатели са в норма. Ще ви бъда благодарна, ако ми дадете съвет какво бих могла да предприема срещу киселините? Как да "измия" наранените лигавици на стомаха и носа ми?
-
Re: киселини и рефлукс
Здравейте,
да, описанието, което давате за "наранени" лигавици е много точно.
Важно е акутно да се предпазвате от силни киселини. Всяко "изгаряне" Ви връща отново назад. Акутно може да се ползва магалдрат, например. Ползвали ли сте пантопрацол?
Спазвате ли режим на хранене, без газирано, люто и мазно?
Поздрави,
да, описанието, което давате за "наранени" лигавици е много точно.
Важно е акутно да се предпазвате от силни киселини. Всяко "изгаряне" Ви връща отново назад. Акутно може да се ползва магалдрат, например. Ползвали ли сте пантопрацол?
Спазвате ли режим на хранене, без газирано, люто и мазно?
Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus
Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Return to “Форум имам проблем...”