Отекли глезени

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
vangelij
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Отекли глезени

Postby vangelij » Tue Sep 01, 2009 12:00 pm

Здравейте!
На 41 години съм, 178 см и последните 10 години определено имам проблем с теглото. Не съм се теглила скоро, но съм над 120 килограма. Опитах какви ли не диети - ефекта беше слаб и краткотраен. По общо мнение на всички мои близки, не прекалявам с храната, алкохол не пия, газирани и сладки напитки също. Сладки неща ям рядко - един до два пъти месечно и то в малки количества - бонбон, парче шоколад, 1 сладолед. Опитах да не ям и сладки плодове, но тъй като много обичам, според сезона се изкушавам от грозде, смокини, пъпеш. Хляб и тестени изделия почти не консумирам - на месец, два по порция спагети или малка пица, пържено също.
Кръвната ми захар е между 5 и 6, кръвното като на космонавт, нямам сериозни заболявания - освен висок диоптър късогледство от дете, но нося лещи.
Преди 4-5 години ходих при няколко ендокринолога - общо взето почти всичко ми беше в нормите - изследваха ми мисля 6-7 хормона, вкл. два полови, кръвна захар, урина, утайки, натоварване с глюкоза. Една от лекарките каза, че имам завишено производство на инсулин, изписа ми някакво лекарство (не помня името, но го пих поне половин година сутрин и вечер) и каза, че то ще регулира нещата, и като допълнителен ефект ще отслабна. Е, не отслабнах.
Както и да е, това което е основният ми проблем от две години насам са отоците в глезените. Още сутрин, веднага след ставане започват да отичат и вечер положението е направо страшно. Не ме болят, понякога парят, но ми е трудно обуването на обувки и подвижността на ходилата е намалена. Направих си пълна кръвна картина, ехограф, дълбок доплер, дори велоергометър - освен, че шашнах доктора на колелото, нищо не ми откриха. Преди 8 години при слизане от трамвай си спуках костта на десния глезен и 20 дена бях в гипс, но при мен отичат и двата крака.
Така, че ако някой може да ме посъветва какво да правя - някакви изследвания или лечение, ще му бъда много благодарна. Както за отоците, така и за теглото.

Rose Byrne

Postby Rose Byrne » Tue Sep 01, 2009 6:55 pm

Госпожо, няма как изследвания, които сте направили преди 4-5 години да са актуални и да ги коментираме. Доколкото споделяте за теглото си, преразгледайте начина си на живот, опитайте се да спазвате по-добър хранителен режим и започнете да правите упражнения или увеличете ходенето пеш. Честно казано, не познавам човек, който да намали драстично калориите и да не отслабва. Няма как организма да си набавя калориите освен от храната. Така че оправдания от сорта на пробвах диети, но нямаше ефект, някак не звучат добре. Не е въпроса да спазвате две седмици диета и после да се връщате към стария начин на живот и хранене. Изисква се режим до живот. Затлъстяването е болест, борете се с нея! Намерете някой, който да ви подкрепя в това начинание и ще ви е по-лесно.
Направете нови изследвания! Отоците в глезените може да се интерпретират по различен начин. Изледвани ли са ви вените на краката? Ако отоците ги няма в легнало положение, а се явяват след ставането от леглото, твърде вероятно това да е проблема.

vangelij

Postby vangelij » Wed Sep 02, 2009 9:26 am

Благодаря Ви за съвета, но явно въпреки подробното описание, не съм била достатъчно ясна. Стари са само изследванията на хормоните, всички други, вкл. това на вените са от преди няколко месеца. Тогава установиха, че с вените нямам проблем, също и със сърцето, бъбреците и щитовидната жлеза. Що се отнася до диетите, последната, която правихме със мъжа ми , беше на д-р Дюкан и при един и същ режим, за период от 2 месеца той отслабна 27 килограма, а аз по-малко от 8, след което (вече сме в 7-мия месец от диетата) изобщо не помръднах. Що се отнася до упражненията, лекар ортопед ме предупреди да избягвам всички от рода на тичане, скачане, клякане, защото е голяма вероятността да се увредят ставите. Старая се при възможност да ходя пеш, но работата ми е на бюро, а за отиването и прибирането ползвам кола, тъй като разстоянието само в едната посока е над 30 км., тако че остават събота и неделя, което явно е недостатъчно. В никакъв случай не искам да звучи като оправдание, но аз наистина не прекалявам с храната. Общо взето повечето мои колеги и познати консумират по-големи количества и по-калорични храни, но нямат проблеми с теглото и глезените. При мен със сигурност теглото ми е част от проблема с глезените, но не е основното. Глезените ми през нощта или ако лежа повече спадат, но още със ставането започват да отичат и увеличават размера си над 2 пъти.

Rose Byrne

Postby Rose Byrne » Thu Sep 03, 2009 7:29 pm

vangelij

Postby vangelij » Fri Sep 04, 2009 10:40 am

Return to “Форум имам проблем...”