Здравейте,
В събота дъщеря ми, която е на 1г и 3 м скочи с главата надолу от детското си креватче, което е високо около 1,2 м. При падането си удари главата веднъж на нощното шкафче над дясната вежда и след това се приземи пак на нея, този път на отгоре пред фонтанелата.
Изплака веднага, и успокоих плача сравнително бързо за около 5 минути. Видях само цицината от удара на шкафчето, която веднага охладих с лед. След това тя не заспа, не повърна и не плака повече. Игра си и беше весела. На следващия ден вечерта в Неделя забелязах втората цицина, която е в доста окосмена част на главата. Самата цицина не е много висока, но е широка и много леко посиняла. Тя ме притесни, тъй като първата вечер я нямаше или не я бях забелязала. Ходихме в Пирогов, там направиха само рентген и казаха че няма счупвания, но да я наблюдавам още 2 дни (т.е. общо 4). Цицината от удара в шкафчето спадна почти веднага, макар че тя имаше и червено по средата. Но тази отгоре на главата все още стои и като че ли става по-широка.
Промяна в поведението не намирам. Гледам редовно и зениците за асиметрия, но са еднакви.
Въпросът ми е, възможно ли да има вътрешен хематом, който толкова време да остане безсимптомен? И тази цицина на главата нормално ли е 3 ден след удара да се разширява? И това че е по-светла, значи ли че може би е по-дълбоко в кожата и проблем ли е това?
След 2 снимки на рентген не ми се иска да облъчваме детето излишно на скенер, но притеснението ми от хематом е много сериозно.
Моля ви за коментар.
Детенцето ми си падна на главата
Moderators: Bulgaricus, fotografa
-
Rose Byrne
- Joined: Mon Aug 24, 2009 6:08 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Не мисля, че имате повод за притеснения. Малките деца имат много еластични кости и общо взето на фона на такива травми, както вие споделяте, много рядко наистина се получават фрактури или усложнения. Правили сте рентгенографии на черепа, които са без данни за фрактури. Ако детето е спокойно и жизнено, значи няма от какво да се притеснявате. При черепно-мозъчните травми проявите идват още в първите 24 часа след травмата - сънливост, гадене, повръщане и т.н. Доколкото разбирам нямате оплаквания, значи нямате повод за притеснения.Хематомите ще изчезнат постепенно, няма как това да стане за 2-3 дни. Децата в тази възраст тепърва опознават самостоятелното придвижване и трябва да сте с повишено внимание. Но падания и удряния ще има, така растат децата! Поздрави!
-
Bulgaricus
Поздрави, Bulgaricus
Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!
Return to “Форум имам проблем...”