Кой медицински софтуер използвате?

Софтуер за медици или медицина за вашия софтуер - проблемът лесно може да бъде решен.
Onufrii
Posts: 1
Joined: Wed Apr 15, 2015 12:02 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Кой медицински софтуер използвате?

Postby Onufrii » Wed Apr 15, 2015 1:38 pm

Регистрирах се специално за да изразя мнението си за GPSoft, тъй като тук видях повече мнения за нея. От близо година работа с нея - налага ми се. Допреди това съм работил с Nurse, по-малко с NISET, а някога - много отдавна(2003-2004) - и с Хипократ. И мога да резюмирам, че GPSoft e ПЪЛНА ОТВРАТ! Изключително, ама изключително тромав и неуслужлив интерфейс! Във форума правите сравнения за актуализации, но сега сме 2015, а не 2006 и всички програми вече се актуализират навреме. Но по отношение на ежеминутното ви юркане пред екрана GPSoft няма равна.
Преди около месец започнах да си водя един файл, който озаглавих "Тъпотии" - без ясна цел, може би като микропсихотерапия, защото някои нещата се опитах да кажа в ДАНИНА, но индиректно и учтиво ми беше препоръчано да си гледам медицината, и да ги оставя да си гледат програмирането. Сега ще го кача тук. Нямам претенции за систематичност и/или изчерпателност - напр., в момента изобщо не правя отчети - мога само да кажа, че не съм имал проблеми с тях при предишните програми. Вписвал съм забележките по реда на възникването им.
Както сами ще видите, бележките ми касаят почти изключително (не)удобството на работата в момента на генериране на някакви мед. документи.


1. Защо всеки път ме пита за потребителската такса? Не може ли въпросът да изскача само при смяна на статуса на пациента – навършване на пенсионна възраст, вписване на ново заболяване, вземане на диспансерен учет и подобни или при първи амбулаторен лист на това ЕГН?

2. Защо, когато съм вписал АН в стъпка 03 – „Основно заболяване“, се налага да го вписвам отново и в стъпка 033 – „Оказана медицинска помощ“!? Невъзможно ли е програмата автоматично да го „препише“ от стъпка 03?

3. Защо, когато дам команда за отпечатване на 3-на рецепта, трябва да я повтарям за второто копие от рецептата – има ли вариант, при който 3-на рецепта да се счита за валидна само в едно копие - та ми е предоставен такъв „избор“!?
Същото се отнася и за двете копия на направлението за хоспитализация. Защо трябва да се дава команда „Печат“ за всяко едно поотделно?

4. Защо изобщо трябва да има отделни команди за отпечатване на всеки документ издаден при един преглед и посочен в съответния амбулаторен лист – ако съм назначил изследвания и/или рецепта и/или направление №3 и/или направление №7 и/или б.лист и т.н. – каква е логиката след прегледа да „прескоча“ някое от тях и да се откажа да ги разпечатвам? Тогава с каква цел изобщо бих ги генерирал в електронен вид!? Добре, де - понякога трябва :wink: , но това е по-редкият вариант. По-скоро би следвало да пита дали искам да „прескоча“ някое от тях, ако е било написано pro forma.
Не е ли възможно напр., при команда „Печат“ да ми излиза падащо меню с чекнати всички документи за отпечатване към този АЛ – бланката за АЛ, рецепти, МН№4, МН№3, удостоверение за социалните и т.н. – и ако аз, все пак, реша да не отпечатвам нещо от списъка, да махна чавката пред него, а за останалите да има готовност за отпечатване по подразбиране?

5. И за какъв дявол тъпата програма трябва постоянно да ме предупреждава да приготвя два листа за печат - първо, известно ли ви е някой да си слага листовете един по един в касетата на принтера!? Второ, втория лист в повечето от случаите може да се избегне като се променя(намалява) размера на шрифта или се отпечата текста дотам докъдето се побира в полето на хартиения носител. А целият текст да фигурира в електронен вид, в архива на програмата! Точно така правеше предишната ми програма – независимо дали съм писал анамнеза/статус от две думи или от две страници – мога да си я видя ЦЯЛАТА(със скролиране) на моя компютър и на компютрите в касата, НО не винаги на хартиения носител. И не ми казвайте, че така пациентът/консултантът няма да могат да я прочетат изцяло – на тях изобщо не им дреме за написаното в листа!! Досега буквално нито веднъж не съм видял консултант(а работя и в университетска клиника), който да се втренчи в написаното в приложения АЛ, когато пациентът изобщо му го занесе. Просто защото текстовете в листовете в 90% от случаите са формални и са copy/paste.

6. Защо отделните стъпки се отварят в прозорчета, които са ¼ от екрана. И защо размерът им трябва да е фиксиран изобщо!? Защо да не мога аз да си го избирам сам със стрелките за промяна на почти всеки един прозорец в Уиндоус!?
А след като са такива ситни, защо да не могат да се отварят по няколко прозореца(стъпки) касаещи един и същи болен, а само един по един – напр. анамнеза, статус, изследв. и рецепти да са отворени(ако желаете) в отделни прозорци на екрана? И всички едновременно да се скриват когато дадеш команда за „Печат“! Или пък долната, по принцип, празна част от екрана да извежда автоматично спомагателна информация за болния – напр. диспансерни дейности – извършени и предстоящи, профилактика, имунизации, други „бивши“ диагнози... За какъв дявол го предпазват от употреба толкова тоя екран – да не се износи ли!??

7. По-удачна е сигнализацията кога съм направил ПРЕДИШНИЯ диспансерен преглед. Така ще знам колко време реално е минало от него. Защото сега мога да маркирам за дата на следващия преглед май, напр.; да не направя преглед до август и през септември прозорчето все така ми напомня да направя диспансерен преглед през май.

8. Прозорците, в к се изписват имената на клиничните пътеки побират само малка част от името и ако човек не го е знае предварително сериозно се затруднява да избере правилната пътека. Практически, единствения възможен начин(без да ползваш някакви външни списъци) е 1)да впишеш предполагаемата пътека в Напр. №7, 2)да дадеш команда за печат(!), 3)да я прочетеш в „Preview” и ако се окаже, че е грешна – 4)да се вънеш отново в АЛ, 5)да потърсиш друга КП(с риск отново да не си отгатнал правилно цялото име), 6)да редактираш пътеката, 7)да дадеш команда за печат, 8)да я прочетеш в „Preview” и ако се окаже, че е грешна .....виж т.4)! В този момент в главата ми зазвучава Мото перпетуо на Паганини, аз се завъртам като суфистки дервиш, а пациентът, леко пребледнял – бавно, много тихо и много внимателно затваря вратата от другата страна.
Същото се отнася и за видимата част на старите анамнези(когато решим да „препишем“ стар АЛ), както и за по-дългите диагнози по МКБ кодове!! За нуждите на систематизацията те често започнат еднакво(което виждате) и завършват различно(което не можете да видите).

9. Защо програмата няма търсене за диагноза или клинична пътека постъпково и по отделни думи – т.е. при изписване на началото на името да ми посочва списък с диагнозите/пътеките, в които фигурира това начало с различни "краища"? Или при изписване на отделна дума – напр. „колян“ да подава списък с всички диагнози, в к фигурира тази дума „флегмон в областта на коляното“, „фрактура на колянна капачка“; „множествени травми на долен крайник със засягане на коляното“, „усложнения от оперативни интервенции в областта на коляното“....? Изключително удобно е и много съкращава търсенето!

10. Защо при извеждане на амбулаторен лист, някъде на екрана да не се появява списък(с дати, номера и насоченост за издадени на този болен направления №3 и №4 в рамките на изминалите до момента 365 дни и списък с дати, номера и кодове на изследванията там и на специалистите, а трябва да има отделна команда „Ctrl+8“ за това? При това само за диспансерната дейност!? Ако е имало инцидентно, „недиспансерно“ посещение при ендокринолог, то не върши ли работа? Върши.
‘Ми, аз може да съм го пратил на очен, а той да го е препратил при кардиолог на свой ред. Като видя направлението до очния може и да ми светне, че болният оттам е бил изпратен от него и при кардиолог, а като погледна в справката „прегледи при кардиолог – необходими – 1; извършени – 0“, най-вероятно ще го засиля отново при кардиолога, без изобщо да се сетя, че е имало първи път...!

11. Опитвам се да напиша направление за контролен диспансерен преглед при профилен специалист(към кардиолог, за артер. хипертония) като го прикрепвам към амбулаторен лист за профилактичен преглед. Има логика – и едното, и другото са превантивни дейности, а не за активно в момента заболяване. Ста-а-ава-а. Добре. После се опитвам да добавя и ВСД за ЕхоКГ заедно с вече написаното направление за кардиолога. Е, да, ама не! Не може. Защо, бе!?
Или трябва да разрешава и двете(по-правилно, след като НЗОК няма нищо против); или да ги забранява и двете!

12. И в този контекст – вбесяваща е цялата концепция, според която програмата е настроена така, че щом нещо не е разрешено – край!, отказва го да направи – сякаш съм малко имбецилче и щом мама каже „не“ – ‘начи „не“ и баста! А кое може и кое - не, както е обичайно, е уточнявано в разговори/писма м/у програмисти непрактикуващи медицина и чиновници непрактикуващи медицина.
А, бе, нека да ме предупреди – 1път, 2 пъти, със е-й-й-й толчави букви, примигване на екрана, аларма и к’во ли не!! Ама след това да ме остави да го направя, ако настоявам! 'Ми, аз 1,5г си заверявах отчетите с електронен подпис с изтекла годност. И си минаваха в касата като влака-стрела! Голямо момче съм вече, мога да съобразя кое правило може да се нарушава и кое наистина не може!
Така правят и едни бая по-големи програмисти от нашите, работещи при Бил Гейтс, в края на краищата: 1)„Внимание, това може да навреди на...!“; 2)“Натискането на този бутон ще задейства процес, който....!“ ; 3)“Наистина ли сте убедени, че желаете да извършите/продължите/завършите/....?“ И след това те оставя да го направиш, щом толкова държиш. И в повечето случаи наистина можеш да го направиш, защото това са предупреждения за руси кифли пишещи по еднопръстна система в стил „Пияният майстор“, а не за средноинтелигентни потребители. Създадени са, компанията да си върже гащите и да предотвратяват идиотски съдебни претенции, а не за да вързват моите гащи!

13. След като мога да копирам от „Стъпки“ статуса и анамнезата на минал АЛ, защо нямам възможност да откопирам и ЦЕЛИЯ лист, барабар с терапията – в болшинството случаи болните идват месеци и години на ред, за да получат отново и отново едни и същи рецепти за едни и същи заболявания и дори когато настъпят промени, те обикновено касаят само част от съдържнието на рецептите?

14. След генериране на АЛ, евентуално + рецепти, + изследвания, + консултации, +удостоверения и т.н., и т.н., команда за отпечатване на самия АЛ и на рецептите може да дадеш от меню „Печат“ и да ги принтираш, независимо на коя е била последната активна стъпка
непосредствено преди да влезеш в меню „Печат“ – дали 03, дали 26. Добре-е! Но ако искаш да отпечаташ който и да е друг документ – не можеш да го направиш, ако не си позиционирал предварително курсора на точната стъпка! И дори когато си написал, примерно, три броя МН№3 /МН№4, трябва да позиционираш поотделно в/у всяко едно от тях, за да можеш да ги отпечаташ всичките!?? Защо, бе, джанъм!?? Каква е разликата м/у първите два и всички останали хартиени носители??

15. Искам да добавя нова стъпка, но не съм се позиционирал на последната завършена. И какво – не може! Трябва 1)да прекъсна писането, 2)да преместя курсора в/у плъзгача или да използвам стрелките, 3)да отида на „правилното“ място(последната завършена стъпка), 4)да влезна в меню „Стъпки“, 5)да преместя курсора в/у тази която ще създавам; 6)да щракна , 7)да изчакам още 0,5 – 1сек и 8)тогава да си подновя работата! Е-е-е-е, кафа, бе!! Тъпият програмист-второкурсник можеше да направи по подразбиране поисканата следваща стъпка да се разпознава като отнасяща се към последната вече довършена преди това(или към най-долната написана) и компа да си я позиционира сам където трябва. И тогава да правиш корекция, ако си нямал това предвид. Или да мога да я премествам аз със “drag & drop”, след като я напиша.
Защо трябва да търчиш сам, след като могат да търчат негърчетата в програмата!?

16. Защо изобщо „Стъпки“ и „Печат“(т.е., двете менюта, използвани буквално при всеки АЛ) трябва да са с фиксирани бутони на определено място по екрана след като могат да бъдат включени в падащи менюта задействани с десен клавиш, който щракваш когато ти потрябва!? При това, в зависимост от конкретния прозорец(стъпка, демек), в/у който си се позиционирал може да се показват падащи менюта с различни опции, а не само с тези двете. Сегашните са просто странни – „Външен документ“, „Копира Ctrl+C“ ... смях!...., ама сардоничен!

17. Чукваш в/у „Удостоверение за социалната служба“ и получаваш поучение: „Удостоверение за социалната служба се издава от маркирана стъпка №003“!
Ми, хайванът, като си знае коя стъпка трябва да се маркира – да си я маркира автоматично и невидимо за мен веднага след като аз чукна НАПРАВО в/у „Удостоверение за социалната служба“.(вж. т.15, в края)
Изобщо, интерфейсът на програмата трябва да е УСЛУЖЛИВ към МЕН, т.е. удобен за МОЯТА работа, а не да улеснява изпълнението на алгоритъма й или дописването му от калпави програмисти! Въобще не ми дреме колко сложно и трудно се пише или работи програмата ВЪТРЕ в компа, ако НА ЕКРАНА нещата се случват по удобен и бърз за МОЯТА работа начин... Аз за това съм я купил, а не да дотирам обучението на некадърници!

18. При всичките неспирни забележки и поправки, които ми прави програмата – в същото време не ми съобщава дали пациентът е диспансеризиран вече по друго заболяване и аз трябва да гадая дали не пропускам за N-ти път да диспансеризирам флинтстоуна по заболяване б), с) и т.н., защото той всеки път ми казва: „Докторе, идвам за лекарствата за кръвното“ или като ми каже „лекарствата“ аз преписвам някой от старите АЛ с една и съща водеща диагноза.

19. Когато назначавам изследване изисквано и при диспансерен преглед, и при профилактичен – напр. гликемия – защо трябва да проверявам изрично дали то вече не е назначено от мене преди 4 месеца, да речем. След като е вписано като назначано при някакъв преглед, програмата би могла да отчете наличието на този код в миналото и да пусне предупреждение(което тя иначе прави по 3-4 пъти/минута), че това изследване вече е назначено на еди-коя си дата, с еди-кой си талон или при еди-кой си амб. лист...

Както ви казах, това е писано на прима виста, в момента в който туй злато невидено ми сервираше поредната порция нерви. Вероятно може да се брои и до 50 и до 100; вероятно и от ДАНИНА биха казали нещо умиротворяващо и наукообразно, но кратката истина е една - купувам стоката, за да ме улеснява, а не за да ме учи на самоконтрол и медитационни техники. И ако не отговаря на условията....


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Return to “PC доктор”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest