Главоболие - 10г. - над лява вежда, слепоочие

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
dean4e
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Главоболие - 10г. - над лява вежда, слепоочие

Postby dean4e » Thu Apr 26, 2012 9:30 pm

Здравейте,
Имаме нужда от професионален съвет на неврохирург, невролог или "второ мнение" от пациент. Майка ми се лекува от главоболие с диагноза тригемиална невралгия, която има от 10години. Диагнозата е поставена от неврохирурзи-величия,специалисти след ЯМР, скенер и всякакъв вид снимки и изследвания. Претърпя операция - микроваскуларна декомпресия - поставяне на пластина между нерв-а и кръвоносния допиращ я съд, на тила. От това нямаше резултат. След 35-40 дни - по-малко инвазивна интервенция - презкожна глицеринова ризотомия - разрушаване на нерва с глицерин. И от това няма резултат... Представете си!...Странното в случая е, че лекарите от началото бяха наясно с това., че типичните лекарства, които помагат при тригемиална невралгия-тегратол, лирика на майка ми, никога не са и действали... Помага и най-обикновен аналгин... С него успокоява болката в момента.
Питам се, след толкова наблюдения, интервенции и при това, че не и действат типичните лекарства за това заболяване, е ли това от което я лекуват. И какво е?!..Възможно ли е след толкова изследвания, снимки и ЯМР да е грешна диагнозата?! Каква може да е всъщност?!...
Моля, някой ако има идея да пише - тук или на е-майл - dean4e@abv.bg.
Ще ви бъдем много благодарни, ако дадете някакво обнадеждаващо мнение или съвет.
Майка ми на 59г, 163, 60кг

dean4e

Re: Главоболие - 10г. - над лява вежда, слепоочие

Postby dean4e » Tue May 01, 2012 11:31 am

Да допълня за това главоболие, нещо важно, че болката е над лявото око и слепоочие - -остра, силна, пронизваща. В началото се появяваше по рядко, с времето е по-честа и упорита.. Освен аналгина и помагат и прахчета Фламексин, но те са много силни и започнаха да и развалят черния дроб и стомаха :(... Имаме съмнение за причината, много отдавнашна хрема, силна настинка в юношески години, след която окото и при следваща хрема силно сълзи...

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sun May 06, 2012 6:11 pm

Здравейте!

Да, става дума за отвратителни болки. След като досегашните методи не са помогнали е добре да се мисли за болкоуспокояваща терапия при специалист. Такива специалисти на Запад са анестезиолозите, които разбират от това как се успокоява болка. Как е по местоживеене при Вас не мога да Ви кажа.

Няма как да Ви кажа и дали става дума за грешна диагноза, защото нито нея, нито изследванията познавам към снимките.

Става дума обаче за сравнително лесна за поставяне диагноза и не е вероятно много лекари едновременно да са сгрешили. За нея не трябват никакви изследвания, тя се поставя с опипване и потупване на лицето, където преминава нервус тригеминус.

Добре е да мислите и за други видове болкоуспокоителни, има такива под формата на лепенки и под формата на капки в зависимост от болките. Освен това при такива терапии се мисли и за допълнителни медикаменти, като пантопрацол за защита на лигавицата на стомаха. Причината за стомашните оплаквания е, че болкоуспокоителните променят т.нар "каскада на кръвосъсирване" и секрецията на слуз в стомаха. Особено опасни са аспирин, ибупрофен, аркоксия, но и парацетамол. Сравнително слабо опасен за стомаха е аналгинът и упойващите средства, като фентанилови лепенки. Но в България лекарите ще бъдат предпазливи да изписват такива средства, защото е трудно да се контролира приложението им.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

dean4e

Postby dean4e » Fri May 11, 2012 11:43 pm

Здравейте!

Първо, Ви благодаря за проявеното внимание и отговор!
Иначе сме от Поморие. Последния отговор от опериралия я лекар беше да се обърне към невролог?! Как от неврохирург към невролог?!... Казвате, че е малко вероятно да са объркали диагнозата и. Ако е правилна, не би ли трябвало тези методи да пресекат дори и за кратко болката, което щеше да е доказателство за работа в правилната посока? Минаха 2 месеца от пъравата операция....Запознахме се с пациентка, която след операция в същата клиника, но при друг хирург, сега е ок. Но симптомите и, поне на мен, ми се струват по-тежки и различни-направо припадала и оставала на място от болка. Не, че майка ми е по-добре, особено сега. След интервенциите и тя не знае какво точно я боли. Освен старата болка и главата отгоре и раната на тила и клоновете на троичния нерв, които преди не ги е усещала - страшна работа....
Завеждащия отделението, където я лекуваха и предлага 3-та стъпка-гама-нож-прекъсване на нерва. Отново в тази посока за това заболяване?! Но защо, след като май, май не работят в правилната посока.... Нали идеята не е да се осакати пациента за няма нищо-ще загуби чувствителност в зоната на болката и ако пак няма ефект?!... Излезе, че те и отвориха главата без причина, защото не и помогнаха. А, бяха категорични и настоятелни да се оперира и едва ли не 100% успех!....
Какво милсите за гама-нож-а, Вие - Булгарикус?
Сега сме на етап да търсим добър невролог в София, отново...Болката не и дава мира и сме се отчаяли...
Благодаря Ви и за съветите! Това с капките, лепенките ми допада, но все пак лекар трябва да ги изпише...Ще видим....

Поздрави

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Sat May 26, 2012 9:00 pm

Здравейте!

За да мога да Ви кажа нещо по този въпрос трябва да съм присъствал на операцията. Не знам как е преминала, дали всичко е било по план, дали са си изпълници целта.
Трябва Ви лекар, който знае как се третира болката. Хирурзите обикновено са най-слабо квалифицирани в тази сфера, защото това не им е основната работа. Те трябва да имат други таланти и квалификации. Затова невролог или анестезиолог са винаги правилните лекари, когато говорим за терапия на болка.
Да, всички лекарства трябва да се изпишат от лекар. Особено при фентанил става дума за упойващо средство: Fentanyl трансдермални лепенки. Те се залепват на задната част на рамото и постепенно за 3-4 дни действат по-добре от всички други лекарства. За съжаление не се познават и ползват много в България защото, за да се изпишат, трябва първо лекарите да знаят, че ги има и пациентите да могат да си ги купят. Попитайте някой лекар, това е правилно лечение за облекчаване на болката. Можете да започнете с малка доза: 25 микрограмова лепенка. Има 25 / 50 / 75 микрограмови лепенки. Една стига за три дни и след това се сменя.
Трябва обаче някой да Ви координира лечението, иначе всички опити са обречени на неуспех.
Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”