Как се съобщава диагноза за рак?

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

vanes
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

SOS

Postby vanes » Tue Jan 20, 2009 12:20 am

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Tue Jan 20, 2009 5:03 am

Статистиката

Ракът на белия дроб (РБД) или бронхиален карцином заема 25%-тна част от всички карциноми, като цяло, т.е. всеки четвърти карцином е на белия дроб. Това заболяване е третото най-често раково заболяване при мъжете, след рак на простатата и рак на дебелото черво. 60 от 100 000 души, които живеят в Германия заболяват от рак на белия дроб. В България, поради ниската култура на населението, процентът е по-висок. Най-често заболяват мъже на 60 годишна възраст.

Основната доказана причина, водеща до РБД е тютюнопушенето. В цигарите има 2000 изолирани различни вещества, от които 100 всяко само по себе си причиняващо РБД. 95% от всички заболели са пушачи.

Видове

Има поне 5 основни и различни вида РБД.

За да кажа как е най-вероятно да протече е необходимо типизирането му, т.е. да се знае кой точно е видът му.

Дребноклетъчен карцином

Той заема 20-25% от всички видове РБД. Развитието му води обикновенно до това, че метастази се развиват още преди откриването му. Този най-малък карцином е с възможно най-лошата прогноза и е практически неподатлив на операция.

По-голямата част от пациентите развиват и мозъчни метастази, които се терапират с лъчетерапия, т.е. е за препоръчване редовен контрол със скенер на мозъка.

Терапии

Терапията е само палиативна и химио-, съответно лъчетерапия.

Карциномът обикновенно се повлиава много добре от химиотерапията.

С облъчване от 48-63 Gy обикновенно може и част от него напълно да се унищожи. При това облъчване има 5% риск за белодробна фиброза, водеща до смърт.

Хванат в късен трети стадий (като при баща ти) РБД е в почти всички случаи необратимо заболяване, водещо до сигурна смърт. Пациенти в неоперативен първи стадий на средна възраст 70 години оживяват средно 5 години при максималната химио и лъчетерапия. В случай на операция квотата е същата. Тук обаче става дума за най-ранен стадий.

Препоръчани са комбинирани химиотерапии:

Adriamycin + Cylophosphamid + Vincristin
Carboplatin + Etoposid + Vincristin
Cisplatin + Etoposid
Cisplatin + Irinotecan
Cisplatin + Etoposid
Carboplatin + Etoposid

Шансове

Третият стадии е последният, т.е. хванат е вече много късно. Той се характеризира с излизане от едната тораксова половина и метастази.

В интернет прочетох във форуми на засегнати, че има и хора, които след 25 химиотерапии и 10 лъчетерапии още са живи и карциномите им са намалели в пъти, т.е. тази диагноза не е 100% смъртоностна.

От гледна точка на статистиката:

- без лечение средната продължителност на живот е 3 до 5 месеца;
- до 40% преживяват с терапия 1 година;
- до 20% до 2 години;
- около 5% до 5 години.

Това, разбира се не означава, че баща ти няма да живее още 20 години, нито означава, че ще умре до края на тази. Това е единствено наличната в изследванията статистика, която прочетох (понеже и аз не я знам на изуст). И все пак е ориентировъчно приблизително миродавна.

Най-лош вариант

Смъртта от РБД, ако пациентът не почине в следствие на терапията е бавна. Тя има няколко измерения – задух и притискане на кръвоносен съд. Концентрацията на свързан кислород в кръвта пада в следствие на задуха. Пациентът е без коса, с изсъхнала кожа и изключително физически отслабен, вероятно и с гадене в следствие на терапията или на болкоуспокояващите.

Ситуацията се усложнява и от факта, че повечето имат мозъчни метастази. Те водят и до неврологични проблеми – пациентите говорят несвързано и халюцинират. В този момент народонаселението казва, че “мъртвите посещават пациента, преди той да се отнесе в техния свят”, но става дума за халюцинации в следствие на метастазите, а не за митични събития и паранормални явления.

В крайна сметка пациентът умира в следствие на обезводняването, мозъчен оток или кръвоизлив, безсъзнание от задух, дихателна депресия в следствие на морфина.

В случай, че РБД не се повлияе от химията обикновенно се получава аневризма – пациентът изведнъж започва да “издишва” кръв, опитва се да я изплюе в мивката в болничната си стая, пада и умира по пътя сравнително бързо. Хирурзите са ми казвали, че това е “най-добрата възможна смърт” за това заболяване.

Обикновенно обаче пациентът умира в следствие на странично действие на самата терапия – миокардит, фиброза и т.н.

Най-добър вариант

Терапията подейства, туморът се свива и с редовен контрол и комбинирана терапия се стига до пълно излекуване. Такива случаи има и на тях трябва да се залага!

Съжалявам, че трябва да обяснявам точно това заболяване, защото нищо хубаво покрай него няма.

Поздрави,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

vanes
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Postby vanes » Tue Jan 20, 2009 11:33 am

Много ти благодаря Булгарикус,

ще разчитам на 20-те години! :D Чудех се какво ще ми напишеш, защото знам колко е гадна диагнозата, но си се справил добре и вече не ме е страх дори за другите хора, които ще минат и ще прочетат нещата. Баща ми е много боен инат, въобще не признава да е болен от рак, така че ще го погнем ракът!

Поздрави

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Tue Jan 20, 2009 1:22 pm

Успех!
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

vanes

Postby vanes » Tue Jun 09, 2009 11:30 pm

Return to “Форум имам проблем...”