Множествена склероза

Имам проблем. Моля. помогнете!
Уважаеми пациенти, тези форуми не могат да заменят посещението при вашия личен лекар или при специалист. Тук по-скоро можете да получите информация към какъв лекар да се насочите при даден проблем.

Moderators: Bulgaricus, fotografa

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
rozalia
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1107: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Множествена склероза

Postby rozalia » Sun Mar 29, 2009 3:01 pm

Здравейте,уважаеми д-р Bulgaricus.

Моя приятелка горещо ми препоръча Вас и затова се обръщам с молба за съвет.
Ще бъда кратка по възможност.
Става въпрос за моя съпруг,който е на 50 години.Основното му заболяване е множествена склероза.Диагностициран е по показания преди 6 години,защото отказваше всякаква медицинска намеса,докато нещата не стигнаха до приковаване към леглото.Фактически заболяването е започнало много,много по-отдавна,но така или иначе никога не е бил "лекуван" с нищо.
Сега вече берем плодовета на пораженията върху органите му.
От няколко месеца е с бъбречна недостатъчност-полиурична фаза,а от 2 месеца нещата се влошиха.Става дума за анемия,за оплаквания от стомаха,повръщане / от 2 седмици / ,непоносимост към почти никаква храна. Запек,какъвто той е имал през целия си живот.

Резултати от кръвни изследвания:

1/преди 2 месеца

НЕГОВИ ПОКАЗАТЕЛИ / РЕФЕРЕНТНИТЕ СТОЙНОСТИ СА В СКОБИ /
утайка - не е изследвана
еритроцити 3.51 /4.1-5.1 /
хемоглобин 117 /123-153 /
хематокрит 0.342 /0.347- 0.447 /
креатинин 121.44 / 58-96 /
пикочна киселина 389.05 / 137-363 /

2/ СЕГА !!!!

НЕГОВИ РЕЗУЛТАТИ / РЕФЕРЕНТНИ СТОЙНОСТИ СА КАТО ПО-ГОРЕ НАПИСАНИТЕ/

утайка 50 / 0- 12 /
еритроцити 3.06
хемоглобин 95
хематокрит 0.282
КРЕАТИНИН 545.27
ПИКОЧНА КИСЕЛИНА 481.64
УРЕА 18.41

От началото на кризата засякохме високо RR ,което се движи между 180/120 до 160/100, пулс 100 до 120.Не се лекува,макар че му предписаха Bisogama 5 mg 2 x 0.5tabl.

От 1 седмица има твърдина в областта на пикочния мехур,която се увеличава като големина и достигна до областта на пъпа.Лекарите,които той едва се съгласи да допусне до себе си ,твърдят,че това е пикочния мехур,който е пълен с урина,но той отказва катетеризация.Не сме правили още консултация с уролог или нефролог.Той отказва лечение и в болница, и в къщи.
Това,което той желае да Ви попита е СЛЮНКАТА /!!!?/...ТЯ НАИСТИНА Е КАТО РАЗБИТИ БЕЛТЪЦИ с мехурчета,гъста като желе.Възможно ли е това да е някаква инфекция било на устната кухина,било на стомаха?Необходимо ли е някакво лечение с антибиотици,които той лично боготвори...и как това би се отразило на и без друго разбития му в момента стомах ?Има и стара язва на дванадесетопръстника,която през годините не го е притеснявала .За да не ви обременявам,не описвам какво сме правили за симптомита от стомаха,защото общо взето всичко е било само симптоматично.
Отговорът на това писмо ще му го чета и аз почти знам отговорите,но Ви моля да бъдете малко по-мек в прогнозите...заради него.Той така или иначе,според мен,се е обрекъл.
Чакам и се надявам на бърз отговор.
Благодаря Ви предварително.

С уважение

Bulgaricus

Postby Bulgaricus » Mon Mar 30, 2009 12:48 am

Здравейте,

аз винаги и във всичките си отговори съм бил реалист, т.е. не оптимист или песимист. Така ще бъда и с Вас.

Няма нужда да казвам, че МС е тежка диагноза, имате я и знаете как е, по-добре от всеки друг. Няма нужда и да казвам, че медикацията може да облекчи симптомите, да забави и почти спре развитието, но да излекува напълно не може.

Вие, като болен имате два избора: 1. да се самобичувате и наказвате мазохистично близките си за заболяване, което никой вече не може да промени или 2. да се опитате да живеете по най-добрия възможен при тези обстоятелства начин.

При първата възможност ще се мъчите и гърчите и ще умрете нещастен, а при втория ще се радвате на хубавите моменти, които дори и в тази ситуация ще ги има. Знаете ли, Вие си мислите, че Ви е тежко, че няма да има повече хубави моменти, но трябва да Ви кажа, че от всички пациенти с мускулно заболяване (или нервно-моторно) на пациентите с МС не им е най-тежко. Тук редовно посещавам пациенти, които са болни от дистрофия и са от 20 години на обдишване, без почти нищо да могат да движат, които се радват да излязат на поляната на пъстра сянка или с дни да рисуват картина с молив-телескоп. Това не са умствено увредени хора, а завършили висше образование учени, бивши лекари и медицински сестри, т.е. от всяка прослойка и обществена група. Те работят с малък джойстик и компютър, пият бира, гледат зайци в кафези и рибки в аквариуми. Това Ви го пиша само, за да видите, че има и друга страна и не сте сам в болката си.

Сега по същество. Ако сте си избрали втората възможност, т.е. да извлечете най-хубавото от живота си, то трябва да допуснете лекари до себе си - бъбреците отказват, урината се задържа, хематокритът и хемоглобинът падат и минавате бавно в сферата на стойностите, при които няма да сте в състояние да определяте свободно какво ще се случва с Вас. Т.е. по-добре е да го определите, докато можете и да се подложите на лечение, колкото и да нервят лекарите.

За слюнката е добре да направите посявка на гърлен и на носов секрет.

С тази бъбречна картина е добре да се избягват антибиотици - по-лошо за бъбреците от тях няма. Ако не се съгласите на медицински мерки се движите бавно и сигурно към диализа и това няма да помогне на никого и най-малко на Вас.

Трябва нефролог да предпише лечение - първо за сърцето, после за хематокрита (вероятно желязо), но първо посявка трябва да си направите, че да се види дали има инфекция.

Животът с хронично заболяване не е лек, но не е и нещо непосилно. Важни са методите на грижа у дома, които се прилагат, за да се избягват усложнения. Важно е и да не затъпявате на едно място, а да се стремите да си намирате занимания - компютър, книга, рисуване и мн. др. възможност има. Но ключов е моментът дали го искате, никой не може да Ви го натрапи, не се опитвам и аз!

Ако имате въпроси - пишете!

Поздрав,
Поздрави, Bulgaricus

Моля, четете, преди да пишете: viewtopic.php?f=3&t=3853!
Помогнете, за да остане форумът възможен с едно (малko) дарение чрез Paypal (paypal @ efe-online.eu) или чрез банков превод!

Return to “Форум имам проблем...”